Шведската телекомуникационна компания Ericsson, нейният главен изпълнителен директор Борхе Еколм и главеният

...
Шведската телекомуникационна компания Ericsson, нейният главен изпълнителен директор Борхе Еколм и главеният
Коментари Харесай

Шефът на Ericsson ще се изправи пред съд в САЩ заради действия на компанията в Ирак

Шведската телекомуникационна компания Ericsson, нейният основен изпълнителен директор Борхе Еколм и главеният й финансов шеф, бяха посочени като обвинени по дело в Съединени американски щати за заблуждение на вложителите по отношение на покупко-продажби на компанията в Ирак, съобщи Ройтерс, базирайки се на информация от съд в Ню Йорк.

Ericsson е в центъра на скандал, обвързван с евентуални заплащания на компанията към терористичната организация „ Ислямска страна “ в подмяна на достъп до транспортни направления в Ирак. В сряда Министерството на правораздаването на Съединени американски щати съобщи, че компанията  е в нарушаване на така наречен съглашението за отсрочено правосъдно гонене (DPA) от 2019 година, защото не е разкрила всички детайлности за интервенциите си в Ирак.

В жалбата, подадена от адвокатска адвокатска фирма Pomerantz до окръжния съд на Съединени американски щати за източния окръг на Ню Йорк, се споделя, че Ericsson, наред с други неща, е подвел вложителите, подценявайки степента, до която компанията е отстранила потреблението на подкупи при своите интервенции.

Съгласно изискванията на DPA от 2019 година, Ericsson заплати повече от 1 милиард $ за разрешаване на поредност от следствия за корупция, включващи подкупи в Китай, Виетнам и Джибути, и се съгласи да си сътрудничи с отдела за настоящи следствия.

Ericsson загуби съвсем една трета от пазарната си стойност, откакто през февруари се появиха известия в медиите за хипотетичните подкупи в Ирак.

Ericsson съобщи, че вътрешно следствие, което е завършило през 2019 година, само че стана обществено едвам след редица медийни запитвания, е идеинтифицирало данни за „ пазаруване “ на транспортни направления, които минават през територии, следени от терористични организации, в това число „ Ислямска страна “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР